HVAD ER GADEIDRÆT?

Gadeidræt er idræt, som oftes dyrkes på gadeplan. Nogle gadeidrætter som fx skateboarding, løbehjul, hacky sack, breakdance og parkour oprinder fra gaden, mens andre udspringer fra klassiske idrætsgrene, der er blevet tilpasset byrummet. Det er fx street basket, street handball og street soccer.

Gadeidræt dyrkes som regel i selvorganiserede, uformelle, sociale og fleksible praksisfællesskaber. Gadeidræt er kendetegnet ved en høj grad af initiativ, kreativitet og gør det selv-mentalitet blandt udøverne. Gadeidrætten vil derfor blive ved med at udvikle nye former og aktiviteter med de unge på gadeplan som drivkræft.

Eksempler på gadeidræt

 

 

STREET BASKET

SKATEBOARD

CALISTHENICS

PARKOUR

GADEFODBOLD

STREET DANCE

CYR WHEEL

RULLESKØJTER

STREET HÅNDBOLD

STREET HOCKEY

LØBEHJUL

BMX

Gadeidræt er også

 

SELVORGANISERET
FLEKSIBEL
FRIT
INNOVATIVT
SOCIALT
KREATIVT
KULTUR
UFORMELT

Hvad og hvem?

Da GADEIDRÆTs midler er øremærket til gadeidræt, er det ikke muligt at søge midler til eksempelvis motionsløb, MBT, børnehavelegepladser m.m. Da gademiljøet er innovativt, vil der løbende blive føjet nye discipliner til listen i takt med, at de vinder frem.

Hvis du vil vide mere om de enkelte gadeidrætsgrene synes vi, at du skal tjekke vores netværk af gadeidrætsinitiativer ud. – Det er nemlig dem, der er eksperterne.

.button-5c10563e2b3c0 { margin-bottom: 7px; margin-top: 0px; min-width: 0px !important; } .button-5c10563e2b3c0 { background-color:#f2804f; } .button-5c10563e2b3c0:hover { background-color:#e17749; } .button-5c10563e2b3c0.three-dimension { box-shadow: 0px 3px 0px 0px #c2663f; } .button-5c10563e2b3c0.three-dimension:active { box-shadow: 0px 1px 0px 0px #c2663f; }

Hvorfor gadeidræt?

I dag er der et stigende antal børn der ikke er regelmæssigt aktive i Danmark, en stor del af danske børn og unge lever ikke op til WHO’s anbefalinger ugentlig aktivitet. Yderligere ses der en tendens til at af de børn, der dyrker foreningsidræt, falder mange fra, når de bliver teenagere. Gadeidrætten sænker tærsklen til idrætsdeltagelsen og er særligt egnet til at få fat i gruppen af børn og unge, som falder ud af eller aldrig finder vej til foreningsidrætten.