HVAD ER GADEIDRÆT?

Gadeidræt dyrkes som regel i selvorganiserede, uformelle, sociale og fleksible praksisfællesskaber. Bestyrelsen er ofte skiftet ud med en uformel gruppe af initiativtagere, og trænerne med frivillige inspiratorer, som hænger ud på skateboard-banen og giver deres viden og erfaring videre til de næste generationer. Gadeidræt er kendetegnet ved en høj grad af initiativ, kreativitet og gør det selv-mentalitet blandt udøverne. Gadeidrætten vil derfor blive ved med at udvikle nye former og aktiviteter med de unge på gadeplan som drivkræft.

Gadeidræt er idræt, som oftes dyrkes på gadeplan, men vi oplever samtidig også miljøerne fra gaden har brug for faciliteter med tag over hovedet. Nogle gadeidrætter som fx skateboarding, breakdance og parkour oprinder fra gaden, mens andre udspringer fra klassiske idrætsgrene, som eksempelvis street basket og gadefodbold der er blevet tilpasset byrummet.

.

        Eksempler på gadeidræt

STREET BASKET

SKATEBOARD

CALISTHENICS

PARKOUR

GADEFODBOLD

STREET DANCE

BMX

RULLESKØJTER

LØBEHJUL

STREET HOCKEY

Gadeidræt er også

SELVORGANISERET
FLEKSIBEL
FRIT
INNOVATIVT
SOCIALT
KREATIVT
KULTURELT
UFORMELT

Hvad og hvem?

Da GADEIDRÆTs midler er øremærket til gadeidræt, er det ikke muligt at søge midler til eksempelvis motionsløb, MBT, børnehavelegepladser m.m. Da gademiljøet er innovativt, vil der løbende blive føjet nye discipliner til listen i takt med, at de vinder frem.

Hvis du vil vide mere om de enkelte gadeidrætsgrene, synes vi, at du skal tjekke vores netværk af gadeidrætsinitiativer ud – det er nemlig dem, der er eksperterne.

.button-61e60f411f9cc { margin-bottom: 7px; margin-top: 0px; min-width: 0px !important; } .button-61e60f411f9cc { background-color:#f2804f; } .button-61e60f411f9cc:hover { background-color:#e17749; } .button-61e60f411f9cc.three-dimension { box-shadow: 0px 3px 0px 0px #c2663f; } .button-61e60f411f9cc.three-dimension:active { box-shadow: 0px 1px 0px 0px #c2663f; }

Hvorfor gadeidræt?

I dag er der et stigende antal børn, der ikke er regelmæssigt aktive i Danmark. En stor del af danske børn og unge lever ikke op til WHO’s anbefalinger ugentlig aktivitet. Yderligere ses der en tendens til, at mange af de børn der dyrker foreningsidræt falder fra, når de bliver teenagere. Gadeidrætten sænker tærsklen til idrætsdeltagelsen, og er særligt egnet til at få fat i gruppen af børn og unge, som falder ud af eller aldrig finder vej til foreningsidrætten.